Lagsporter

Innebandy

En mycket populär sport i Norden är innebandy. Det är som en inomhusvariant av ishockey, utan skridskor och is och med en hålförsedd boll istället för en puck att passa med.

Vad är innebandy?

Sporten innebandy spelas mellan två lag om fem utespelare plus målvakt. Det finns två backar, en centerforward och två forwards. Målvakten har handskar och hjälm på sig, och utespelarna har stundtals sportglasögon för att skydda ögonen från bollar och höga klubbor.

Precis som i ishockey och fotboll går sporten ut på att göra så många mål som möjligt. Innebandy är en fartfylld sport som spelas i tre perioder om 20 minuter. Man får vinkla klubban till en maximal gräns, detta görs för att det blir lättare att skjuta med ett vinklat blad än med ett helt platt. Klubban är cylinderformad till skillnad från rektangulära ishockeyklubbor. Anledningen till varför man spelar med en boll är för att klubban är för klen för att orka hantera en puck, och givetvis för att golvet ger upphov till för mycket friktion på en ishockeypuck än en boll. Det går helt enkelt trögare med puck än en boll.

Hur blir man en bra innebandyspelare?

Som i alla andra sporter ska man träna mycket. Det är bra att träna sin flexibilitet och kondition så man lätt kan ta sig ur kniviga situationer som uppstår på plan. Det är ofta trångt och man måste hela tiden ha uppsikt över sina lagkamrater.

Innebandy kostar inte jättemycket att syssla med i jämförelse med andra sporter. Det som kostar är klubborna (bra exemplar går på tusenlappen och över) samt skorna man har på sig. Normalt sett har man ingen skyddsutrustning som utespelare, det är mer målvakterna som har magskydd och ibland handskar.

Henrik Larsson, Peter Forsberg

Att professionella idrottare i andra sporter lyckats har inte hindrat dem från att vid sidan av fotbollen och ishockeyn spela innebandy. Henrik Larsson valde till och med mellan att sluta med innebandyn eller fotbollen. I sitt sista seniorår som innebandyspelare spelade han i SSL. 2008/09 gjorde han sensationell comeback med Helsingborgs innebandyklubb i högsta serien. Han gjorde en bra insats och det blev väldigt många skriverier i tidningar om det. Peter Forsberg var aldrig en atlet inom innebandyn, han spelade mest för skojs skull med sina kompisar. På senare år har han investerat i arenan Exel i Umeå.

bard