Lagsporter

Ishockey

Ishockey är en mycket stor sport i Sverige, Kanada, USA, Finland, Schweiz, Österrike, Tyskland, Norge, Ryssland med flera nationer. Precis som i fotboll handlar det om att göra så många mål som möjligt i tre perioder om 20 minuter. Det är många avbrott i ishockeyn men det kompenseras av det fartfyllda och actionspäckade spelet.

NHL

Att läsa en artikel om ishockey utan att man upptäcker NHL är svårligen hänt. Det är dit alla ungdomsspelare vill, och konkurrensen är stenhård. Så få som ca 5 % av alla collegespelande amerikaner når NHL, och deras farmarliga är AHL. Som svensk gäller det att bli upptäckt av en scout och sedermera bli draftad. Draften är mycket uppstyrd och det lag som hamnar sist i grundserien får välja första bästa spelare. Därefter sker värvning i sex ytterligare omgångar, i förra draften blev 217 spelare värvade till NHL-klubbar. Men inte ens en draft innebär att man får chansen i NHL. Man måste visa tränarna och klubbledningen att man är värd mödan.

Ishockey kostar mycket

Ishockey är den kanske dyraste lagsporten att hålla på med som ungdom. Klubbor kan kosta tusenlappar och skyddsutrusningen är inte billig. Hjälmar och skridskor kostar en hel del. Som förälder behöver man dock inte neka barnet som vill spela ishockey, det finns idag ett stort utbud av begagnade ishockeyprylar att köpa.

Att bli en bra ishockeyspelare

Ishockey är ingen lätt sport att syssla med. Man ska kunna åka skridskor hjälpligt både fram och bak, och man ska dessutom göra det medan man har en puck och klubba att hantera. Det är bra att börja så tidigt som möjligt, gärna vid 4-5 års ålder. På så sätt kan man följa med sin årskull genom samtliga steg.

Kända svenska ishockeyprofiler

I stort sett samtliga kända ishockeyprofiler i Sverige har någon gång spelat i NHL eller i vart fall varit intressanta för klubbarna där borta. Peter Forsberg var sensationell och spelade i Colorado Avalance, Philadelphia Flyers samt Nashville Predators. Utöver Foppa så var Mats Sundin (Toronto Maple Leafs), Nicklas Lidström (Detroit Red Wings), bröderna Sedin (Vancouver Canucks) oerhört omtyckta och hyllade för sina insatser i skridskorna.

Idag (2019) är Erik Karlsson, stjärnbacken i San José Sharks, den mest hyllade svensken i NHL. Rasmus Dahlin som draftades år 2018 förväntas bli en superstjärna inom några säsonger med sitt lag Buffalo Sabres.

Gillar man ishockey så finns det en hel del matcher att kolla på, då säsongen är förhållandevis lång och matchtät oavsett vilken liga man talar om.

bard