Individuella sporter

Ridsport

Sedan människan för årtusenden sedan satt på en häst första gången har den blivit tämjd och redo att tävlas med. Det hela går ut på att ryttaren (människan som sitter på hästryggen) beordrar hästen genom kommandon att hoppa, galoppera, skritta med mera.

Vilka står bakom ridsport i Sverige?

Det är ingen mindre än Svenska Ridsportförbundet som står bakom tävlingar och så vidare på svensk mark. Det finns förstås lokala tävlingar som anordnas av diverse ridklubbar runt om i Sverige. Men SM arrangeras av Svenska Ridsportförbundet.

Könsfördelning

I ridsporten är den överväldigande delen av alla ryttare flickor och kvinnor. Det innebär inte att det inte finns killar som rider, men av någon anledning så är ridsport populärt hos flickor. I vissa fall anordnar skolor ridning på idrottstimmarna, vilket kan leda till att återväxten av killar inom ridsporten kan öka.

Är ridsport farligt?

Att tävla på ryggen av ett djur är förstås inte ofarligt. Det är bra om man bär hjälm och även skydd. Att rida barbacka utan skydd kan kännas häftigt och fritt, men det är inget man bör ge sig på om man inte ridit i flera år. Rutin ger erfarenhet och hur man bäst handskas med hästen för att undvika olyckor.

bard