Fakta om sport

Sportens baksidor

Sporten har genom åren påståtts vara korrupt och ha politiska personer bakom sig. Sporten är på många sätt en central del i mångas liv och det är politiker medvetna om. Tidigare italienska konseljpresidenten Silvio Berlusconi var länge den mest kontroversiella figuren inom världsfotbollen. Han inte bara ägde AC Milan utan var också delägare i olika italienska tv-bolag.

Olika mästerskap har också kritiserats för att vara korrupta och ha låtit gästarbetare jobba under slavliknande förhållanden med låga löner.

Tomma arenor

Efter ett mästerskap, exempelvis Olympiska Spelen, är det inte alltför ovanligt att arenor efter spelen lämnas åt sitt öde. Det är så klart inte bra att investera miljarder i en arena och på samma gång inkräkta på både djur och natur. Om den inte är tänkt att användas efter mästerskapet så har en väldig massa pengar gått åt.

Dopning

Dopning handlar om att individer försöker bli bättre genom att förtära prestationshöjande läkemedel eller ta sprutor. Det är under inga omständigheter tillåtet att ta preparat som inte är vanlig mat, godis, eller läkemedel man behöver för sina sjukdomar. Gör man ändå det kan man bli diskad inför tävlingen eller avstängd ett långt tag framöver.

bard