Fakta om sport

Vad sport betyder för människor

Sport har genom tiderna betytt mycket för många människor. Det är kanske här vi lär oss att samarbeta, har kul och kan glädjas åt vinst och trösta vid förlust.

Statyer

Nyligen restes en staty över Zlatan Ibrahimovic i Malmö, hans hemstad. Det är inte alla som får en staty rest i sitt namn, men Zlatan är i gott sällskap med sin vän Henrik “Henke” Larsson. Cristiano Ronaldo har en staty i centrala Madrid som är 10 meter hög samt en byst som blev förlöjligad på grund av det komiska ansiktsuttrycket. Den byttes sedermera ut till en annan som måhända gjorde mer rättvisa åt hans utseende.

Gemenskap

När man åker till träningen eller bortamatchen får man även tid att prata med varandra på bussen. Man lär sig att ta del av människors berättelser och även hur man gör för att ha roligt tillsammans. Om ett lag är samspelat och har roligt ihop är de flesta överens om att de i genomsnitt vinner fler matcher än konkurrenterna som inte har samma laganda.

Hur får man då en bra stämning? Det är viktigt att förstå att hela laget är viktigt och betydelsefullt för en vinst. Om de ordinarie spelarna måste kliva av är det bra om reserverna vet vad som gäller i taktiska frågor.

God mat och dryck

Många därhemma i tv-sofforna älskar att titta på sport medan de äter gott och dricker uppfriskande drycker. Man får då hela paketet, det är gott att äta och att då titta på sport medan man gör det är mycket behagligt.

Samtidigt kan man heja på sitt lag med sina nära och kära framför teven. Att jubla när ens lag gör mål är en befriande känsla som utsöndrar många endorfiner.

Ha roligt

Att ha roligt när man utövar sin sport eller tittar på den är avgörande för om man kommer fortsätta. Utöva inte en sport som du inte gillar men som många andra gör.

bard