Fakta om sport

Skaffa rätt sportskor till barnen

Barn älskar att röra på sig. När de leker eller utövar sporter är de ofta väldigt viga och springer, klättrar och slår kullerbyttor utan bekymmer. Därför är det lätt att tro att det inte är lika viktigt med bra träningsskor för barnen som för vuxna. Det stämmer inte alls!

Med bra sneakers för barn får knoddarna och tonåringarna de bästa förutsättningarna för ett friskt och skadefritt liv. Beroende på aktivitet finns det många olika modeller som passar specifika sporter, men också “blandskor” som passar både för vardagsrörelse och träning.

Välj barnsneakers efter säsong och aktivitet

När du ska välja sportskor för dina barn kan du både handla i fysisk butik och online. Ska du köpa skorna på nätet kan du söka på sneakers barn och få upp många bra alternativ. Du bör hålla utkik efter vissa egenskaper som kan vara extra värdefulla för just ditt barn. Enligt erfarna ortopeder är det viktigt att barn har bra skor året runt. Det första föräldern bör se till är att skorna känns sköna och passar väderförhållandena. Om de inhandlas second hand bör skorna inte vara för slitna. Ju mer använda skor är, desto sämre fungerar deras egenskaper som till exempel dämpning och viktfördelning.

Förr kallades sneakers för “gympadojor” och de användes framförallt för träning. Idag är de en modeaccessoar för både små som stora, vilket är en fördel eftersom det finns så många fotvänliga modeller. De populäraste musikgenrerna påverkar självfallet vad barn vill ha på fötterna, och särskilt inom hiphop är sneakers för unga extra uppskattade. Det blir, med andra ord, en win-win för barnen att ha snygga och välgjorda sportskor både till vardags och när de tränar.

bard