Individuella sporter

Fäktning

Fäktning sägs ibland vara den ädlaste sporten av alla, här tillåts inga tjuvknep utan det är gentlemannamässigt rakt igenom.

Vad är fäktning?

De flesta förknippar fäktning med “De tre musketörerna” som med lansar ingav fruktan hos sina fiender. Idag förknippas fäktning dock med upplysta hallar där personer iförda vita dräkter med ansiktsskydd fäktas mot varandra.

I fäktning så finns tre olika vapen – värja, florett och sabel – som används vid olika tillfällen. Dräkterna är utrustade med sensorer som registrerar träffar. Man får under inga omständigheter knuffas eller göra sig liten för att undgå att motståndaren träffar en.

Hur blir man bra på fäktning?

Fäktning är en sport där man behöver handledning och råd från kunniga. Man kan inte förvänta sig att bli bra på fäktning genom att endast sticka hål på en tygdocka. Dockan är inte rörlig, vilket en människa ständigt är. Därför är det bra om man går med in närmsta fäktningsförening och påbörjar sin karriär där.

Är fäktning farligt?

Fäktning är inte helt ofarligt, men med ordentligt skydd och noggranna säkerhetsförberedelser är man så gott som säker man kan bli. Det viktigaste området att skydda på kroppen är torson och ansiktet. Barn ska helst till en början använda mindre ofarliga tillhyggen när de övar fäktning.

Är fäktning en populär sport?

Fäktning är mycket av en materialsport och tyvärr har inte alla föräldrar råd att låta sina barn utöva den. Fäktning är inte lika populärt som exempelvis fotboll och ishockey, vilket leder till att föryngringen i fäktning är lägre. Det innebär att man lättare kan nå toppen av sporten fäktning om man börjar tidigt och visar framfötterna. På tv sänds sällan fäktning i de ordinarie kanalerna, det är i så fall när det vankas OS eller VM.

bard