Fakta om sport

Vanliga skador inom idrotten

Skador är tyvärr en naturlig del av en idrottares liv. Det finns skador som resulterar i att spelaren fått avsluta sin karriär, men det finns också mindre skador som läker på en vecka.

Vad är en skada?

1177 kan man läsa om vanliga skador. Vissa skador är typiska för vissa idrotter medan andra typer av skador är sällsynta. I fotboll, innebandy och ishockey där många vridmoment förekommer med snabba vändningar så är det vanligt med knäskador. Närmare bestämt brukar det vara menisker som skadas. Fotskador är också vanliga, i hockey är punkterade lungor ingen ovanlighet, ej heller brutna revben.

Att armar hamnar ur led är vanligt också i sporter där tacklingar förekommer. Hur lång tid det tar för en spelares skada att läka beror på hur pass vältränad och i form spelaren är samt hur bra läkningsförmåga ens kropp har.

Bli starkare av en skada

Om man bryter ett ben tror man kanske att benet kommer vara svagare framöver. Men det är tvärtom! I själva benuppbyggandet som efterföljer ser kroppen till att göra just stället där benbrottet skedde starkare än vad det var innan brottet.

Varje professionell klubb på den högsta nivån har ett läkarteam om det är en lagsport.

bard