Fakta om sport

Sport är bra för hälsan

Det är sedan antikens dagar känt att man mår bättre av att röra på sig, även om det inte gick att påvisa varför i fysiologiska termer.

Rörelsens betydelse

Vi människor är gjorda för att röra oss långa distanser per dag, och inte att sitta i kontorsstolen. Trots detta så har utvecklingen länge gått till att vi sitter stilla mer än vad vi rör oss, vilket blir onaturligt inte minst för våra kroppars hållning. Gamnacke, insjunkna bröst, mindre armar med mera är effekter av långvarig aktivitet. Dessutom sjunker konditionen.

Genom att röra på oss fungerar våra organ bättre och vi får ett bättre blodflöde i kroppen. Slaggprodukter rensas enklare bort och vi mår bättre när hormoner når hjärnan som de ska.

Social samvaro

Rörelse är inte bara viktigt för den fysiska hälsan utan den psykiska hälsan mår minst lika bra av rörelse. Det bekräftas av psykiatern Anders Hansen i hans närvaro i media och genom hans bok “Hjärnstark”. Särskilt om vi sysslar med lagsport får vi gynnsamma sociala effekter. Man kan förstås vara social även i individuella sporter, men där är det vanligt att man inte bemöter sina konkurrenter som man gör med andra människor, eftersom man vill vinna till varje pris.

Vilken sport är bäst?

Egentligen kan man säga att den sport som resulterar i minst skador är bäst då man kan hålla igång nästan hela tiden. Men det är inte hela sanningen. Man måste ta hänsyn till vad ens kropp klarar av, vad man själv mår bra av och vad man tycker är roligt först och främst.

Vilken sport man än väljer så är sannolikheten stor att man kommer stormtrivas om man gillar sporten redan från första provträningspasset.

bard