Individuella sporter

Skidåkning

Skidåkning är en individuell sport i och med att man måste förlita sig på sina egna ben och psyke. Det enda momentet med samarbete är i stafettlopp där skidåkarna i ett lag löser av varandra. Man brukar exempelvis prata om att det står mellan Sverige och Norge i stafett, och det är mycket ära som står på spel samt givetvis prispengar.

Vad är skidåkning?

Begreppet skidåkning är ganska lätt att komma underfund med. Man åker helt sonika på ett par skidor för att ta sig fram i snötäckta marker. Man kan även åka vattenskidor efter en båt på somrarna, och inomhus på konstgjord snö.

Sverige är ett utmärkt land för skidåkning eftersom det i Norrland finns ett tjockt lager av snö ända in i april månad. Tack vare allemansrätten har alla rätt att åka skidor i naturen så länge man inte stör djuren som bor där eller eldar en brasa där man inte får. Det finns inget krav på att man ska ha skyddsutrustning när man åker skidor, dock brukar professionella ha inskrivet i sina kontrakt att de ska bära skyddsutrustning vid exempelvis störtlopp. De betraktas som förebilder för många barn som sitter framför teven, och har därför vissa krav på sig.

Kända skidåkare

Den i Sverige mest meriterade skidåkaren genom tiderna heter Ingemar Stenmark. När det begav sig var han en sensation, man var från officiellt håll tvungen att införa regler som gjorde att han fick mer konkurrens. Många tyckte att Ingemar var ett underbarn, lite som en skidåkarnas Lionel Messi. På senare år efter sin professionella karriär har han gått och vunnit Mästarnas Mästare – ett program där före detta atleter tampas om att vinna tävlingen – något som många häpnade över.

Lindsey Vonn är den på damsidan mest meriterade skidåkaren och gick i slutet av sin karriär om Stenmark som den person med flest världscuptitlar.

Inom längdskidåkningen är norske Petter Northug, Marcus Hellner, Calle Halvarsson, Charlotte Kalla med flera några som på 2000-talet gjort att svenskar bänkat sig framför teven.

Vad är det då som är så lockande med skidåkning?

Skidåkning går egentligen inte att variera så mycket, man kan inte variera sin längdskidåkning på ett sätt som åskådarna kan urskilja. Det som framför allt utmärker en skidåkare är dennes fart, mentalitet, kondition (Gunde Svan har haft en av världens lägsta vilopulser), koordination med mera. Den som är snabbast över mållinjen är dagens bästa skidåkare enligt de flesta.

Många brukar gilla att heja på skidåkarna framför teven, när det är kallt och man kanske själv varit ute och åkt skidor. Det är för många i Norden helt naturligt att åka skidor, och det är därför inget uppseendeväckande att man då kan ha idoler inom just skidåkningen. Andra stora skidnationer är Schweiz, Österrike, Tyskland, Finland, Norge, Kanada, USA med flera.

bard