Individuella sporter

Tennis

Gassande solsken och en grön boll utmärker allt som oftast en sport där man med såväl elegans som råstyrka ska slå ut sin motståndare på andra sidan nätet.

Vad är tennis?

Sporten tennis är en idrott där man tävlar med racketar av olika material. Förr var träracketar vanliga, för att sedermera bytas ut mot mer lättviktiga racketar av material såsom kolfiber och epoxiplast.

Spelet går ut på att med hjälp av en tennisboll slå över den från sin planhalva till den andra planhalvan där en motståndare står. Man spelar i set som i sin tur innehåller ett antal games. Det kan vara mer eller mindre svårt att spela tennis beroende på vem man möter och hur bra man själv är. Underlaget har också betydelse, vissa föredrar att spela på gräs, vissa gillar grus och andra föredrar inomhusbanor.

Kända tennisspelare

Den mest kända svensken genom tiderna är Björn Borg som fullständigt dominerade i sitt spel. Hans barndom där han jämt slog en tennisboll mot en garageport i Sollentuna är ökänd, och ses som en del i varför han kunde bli så bra. Han mötte även Ted Gärdestad som i tonåren var rankad tvåa i hela Sverige, och faktum är att de var från samma ort och även var vänner vid sidan av planen. När Ted slutade spela tennis för att ägna sig helt åt musiken så var Björn Borg ohotad etta. Det var dags för honom att ta steget ut i världen och möta andra länders topprankade spelare. Hans duster med John McEnroe var spektakulära och det sågs som två stora egon som möttes.

Idag är Serena och Venus Williams, Roger Federer, Rafael Nadal alla namn som har varit aktuella på 2010-talet. Tennis fortsätter att locka till sig ungdomar. På många sätt är det en tidlös sport som är lätt att lära sig och lätt att tycka om.

Hur blir man bra på tennis?

Det gäller att tänka utanför boxen beträffande tennis. Det kan vara värt att krympa banan så att man lär sig att träna på mindre utrymmen. Om man bor i en villa kan det vara värt att införskaffa ett pingisbord, det är nästan samma princip bara det att man tränar på ett mindre utrymme. Klarar man av det så har man mer tid över när man sedermera kommer till större planer i tennis.

bard