Lagsporter

Baseball

Baseball är en amerikansk sport vars högsta professionella liga är National Baseball Association (NBA).

Vad är baseball?

I Sverige så är Svenska Baseball & Softbollförbundet basebollens huvudorganisation för samlat tävlingsspel. Baseball går ut på att en pitcher i ett lag slår en boll medan en motståndare (striker) ska slå bollen ut på fältet. Bakom strikern står en catcher som är i samma lag som pitchern. Pitchern försöker träffa catcherns plockhandske, i syfte att vinna serven. Utöver catchern och pitchern finns sju andra lagspelare som står utplacerade på fältet. Deras uppgift är att fånga bollen och så fort som möjligt kasta tillbaka den till basen. Strikern ska omedelbart efter att ha träffat bollen runda fältets fyra hörn. Denne får stanna vid hörnen och vänta om han märker att bollen hinner komma till basen. Om han oturligt nog är på språng medan bollen hinner fram till basen är spelet förlorat.

Homerun

Om strikern slår ett slag som hamnar utanför fältet och ibland även utanför arenan så har en homerun ägt rum. Strikern kan då springa i mål i makligt tempo, spelet är nämligen dött och därför tar hans lag full poäng.

Baseballkeps

Ett speciellt plagg vars namn myntats efter sporten är baseball cap. Dessa kepsar kan man se på spelarna, och de har en platt skärm samt en ganska lös passform i jämförelse med vanliga kepsar. Dessa brukar vara väldigt populära hos killar i tidiga tonåren.

Är baseball farligt?

Baseball är inte speciellt farligt, men det gör ont att få en boll i ansiktet. Därför har ofta catchern en ansiktsmask för att skydda ansiktet.

bard