Individuella sporter

Tjurfäktning

Tjurfäktning är något som ständigt berör och upprör människor. En del tycker att det är häftigt att se ett muskelknippe i form av en tjur möta en betydligt mindre människa.

Om tjurfäktning

Om fenomenet tjurfäktning kan man läsa artiklar om på nätet. Det kan sägas vara en uppvisningssport där målet är att tjuren ska undvikas med de medel som får användas. Tjuren är potentiellt livsfarlig om den får in en fullträff på matadoren, det gör att sporten likt vilken extremsport som helst är avsedd för vuxna att utöva. Matadoren eller pikadoren är traditionellt sett en man över 25 och under 40, då man är som allra mest reaktionssnabb och pigg.

Tjurfäktningen är mest utövad i Spanien och är laglig där.

Tjurfäktning kritiseras

Innan tjuren släpps ut på arenan tröttas den ut via exempelvis mörker och genom att vara inhägnad. Sporten kritiseras av djurrättsorganisationer för att vara delaktig i djurplågeri då tjurarna tränas till att kämpa och inte får leva ett fritt liv i naturen eller på gårdar. I många fall dödas även tjurarna efter bataljen.

Det görs årligen protester mot sporten och den kan med förmodad god marginal sägas vara den mest kontroversiella sporten på den här sidan.

bard