Lagsporter

Fotboll

De allra flesta i Sverige är bekanta med fotboll, i princip kan man säga att 90 % har testat på sporten bara i skolan under idrottstimmarna.

Vad är fotboll?

I Sverige är den högsta professionella organisationen Svenska Fotbollsförbundet som huserar samtliga landslag. Det mest bevakade är sedan början herrlandslaget, även om damfotbollen har fått en stor spridning på 2010-talet.

Fotbollen är en enkel sport att förstå sig på, med inte alltför komplicerade regler. Det går ut på att två lag möts, låt oss säga FC Barcelona och Real Madrid, och ska försöka göra så många mål som möjligt. Det lag som gör flest mål vinner, och blir det lika så kallas det för oavgjort. Övertid förekommer, både som tilläggsminuter men även vid extrakvartar om matchen kräver en utslagning av endera lag.

Kända svenska fotbollsspelare

Den utan tvekan mest kända fotbollsspelaren som ännu är aktiv är Zlatan Ibrahimovic. Han påbörjade sin fotbollsresa i Malmö FF och har sedan dess hunnit avverka spel i Ajax, Juventus, Inter Milan, FC Barcelona, AC Milan, PSG, Manchester United samt LA Galaxy (nuvarande lag). Han har vunnit guldbollen 11 gånger, och tvåorna bakom har vunnit den “endast” två gånger.

Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg, Tomas Brolin, John Guidetti, Sebastian Larsson med flera är alla spelare som etsat sig in i den svenska fotbollshistorian.

På damsidan är Lotta Schelin, Kosovare Asllani, Hanna Ljungberg med flera förebilder.

Lionel Messi & Cristiano Ronaldo

Dessa två herrar har sedan 2008 tampats om att kallas för världens främste fotbollsspelare. Messi representerar sedan snart 20 år FC Barcelona medan Ronaldo främst är förknippad med sin tid i Real Madrid. Dessa två lag är rivaler i La Liga och mötena mellan dem är bland de mest tittade matcherna i världen. De har olika kroppstyper och olika spelstilar, men det som kännetecknar bägge är att de åstadkommer massor av mål och assist till sina lagkamrater.

Svenska fotbollsbragder

Man måste komma ihåg att fotbollen är den mest utövade lagsporten i världen, konkurrensen är därför stenhård. Att nå till eliten är svårt och att dessutom vinna mästerskap är ännu svårare. Därför är samtliga spelare under bevakning, och gör en spelare en dålig match så är det inte säkert att tränaren har samma förtroende för denne längre.

I Sverige var VM 1994 i USA en speciell händelse. Det var inte bara rekordvarmt utan Sverige lyckades med bedriften att vinna brons i mästerskapet. 1958 (fotbolls-VM i Sverige) bärgade svenskarna hem silvret, och fick se en ung Pelé vinna guld med sitt landslag Brasilien.

På senare år har Sverige lyckats vinna U21-EM för herrar, och damlandslaget är ett av de bättre i världen.

Bli proffs

För att bli proffs i fotboll måste man ge sitt yttersta och konstant nöta. Räkna med 10 000 timmar för att nå division 1, vill du nå längre krävs än mer träning. Lionel Messi och Zlatan har dessutom haft som rutin att stanna kvar efter den gemensamma träningen och nöta skott med mera.

bard